JavaScript is required for this website to work.

‘Liefdadigheid’: detective over schandalen en jeugdbendes in Venetië

Pieter Jan Verstraete26/7/2023Leestijd 2 minuten
TitelLiefdadigheid
AuteurDonna Leon
UitgeverCargo
ISBN9789403190013
Onze beoordeling
Aantal bladzijden381
Prijs€ 24.99
Koop dit boek

De Amerikaanse auteur en voormalige docente literatuur Donna Leon bracht in 1992 haar eerste politieroman Dood van een maestro uit, met de Italiaanse commissario Guido Brunetti als hoofdpersonage. Meer dan een kwarteeuw later is hij nog steeds haar hoofdfiguur in haar succesrijke reeks detectives, die zich allen in en rond Venetië afspelen. Zo ook haar nieuwste Brunetti-boek Liefdadigheid, dat pas verscheen.

Het merkwaardige aan Leons detectives is dat ze in heel wat talen verschijnen maar, op haar eigen uitdrukkelijk verzoek, niet in het Italiaans. Want een aantal van haar boeken kregen nogal wat kritiek in de politiek-correcte media in Italië omdat ze het land in een te negatief daglicht zou stellen. Van die kritiek wil Leon voortaan gespaard blijven.

Accountant

Na lange verblijven in Rome en Venetië, waar ze meer dan 25 jaar woonde, leeft de auteur nu in een klein Zwitsers dorp. Haar nieuwste verhaal speelt zich af tijdens de naweeën van het coronatijdperk. Heel veel mensen zijn nog op hun hoede, dragen mondkapjes en de massatoeristen zijn nog niet teruggekeerd naar de Dogenstad.

Het plot is vlug geschetst. Elisabetta Foscarini was, net zoals Brunetti, nog een tienermeisje toen ze in hetzelfde flatgebouw woonde als de familie van de toekomstige politieman. Ze doet een beroep op de hulp van de commissario. Haar schoonzoon is een zelfstandige accontant en vreest voor een aanslag op zijn gezin, vanwege zijn betrokkenheid bij een zaak. Brunetti doet onderzoek naar de cliënten van de accountant, maar vindt niets verdachts.

Stad onder water

Intussen ontdekt de onfortuinlijke signorina Elettra, de secretaresse van de hoofdcommissaris en Brunettis vertrouwenspersoon, een afluisterapparaatje onder haar bureau. Ze weet van wie het komt maar verder doet schrijfster niets met deze ontdekking. Misschien iets voor een volgend boek.

Typisch voor Leon is dat het verhaal rustig voortkabbelt en ze ons laat genieten van onder meer een meesterlijke beschrijving van de ochtendsfeer in Venetië. Daarmee bewijst de schrijfster dat dialogen, karakterschetsen en interieurbeschrijvingen nog steeds tot haar sterkste kanten behoren.

Tot plotseling na een paar dagen hevige regenval de stad onder water staat. Dan komt er pas vaart in deze detective.
Lokale jeugdbendes maken de stad onveilig, breken in, roven en vernietigen. Zo wordt ook de dierenartspraktijk van Elisabetta’s dochter kort en klein geslagen. Maar was dat wel het werk van een bende inbrekers?

Het vervolg lees je in een ruk uit. De ene onthulling volgt op de andere. Een groot schandaal wordt blootgelegd, en van liefdadigheid is helemaal geen sprake meer. Het boek bevat ook enkele hilarische scènes, bijvoorbeeld hoe een kat met een politieboot thuis gebracht wordt. Liefdadigheid is een echte aanrader voor de lezer die van luchtige detectives houdt.

Pieter Jan Verstraete (1956) is bibliothecaris in Kortrijk maar wijdt zich al zijn hele leven aan de geschiedschrijving van de Vlaamse Beweging. Hij is de biograaf van o.a. Hendrik J. Elias, Odiel Spruytte, Reimond Tollenaere, Leo Vindevogel en tientallen militanten uit de Vlaamse Beweging. Momenteel werkt hij aan een monumentale biografie van Staf De Clercq.

Commentaren en reacties