Beslist de natie?

Overzicht

Standpunt

Artikel

Door: Harry De Paepe

Beslist de natie?

Doorbraak zoekt met u het antwoord

Spelen naties nog een rol in de wereld? Natiestaten in Europa? Een noodzakelijk debat op niveau.

We hebben het al eerder geschreven: Doorbraak.be is een medium met vele meningen. Maar natievorming, en soevereiniteit van een natie behoren tot onze kernmaterie. Daarom lanceerden we in juni vorig jaar met de steun van de Vlaamse Gemeenschap een project waarin soevereiniteitsbewegingen in Europa centraal staan. 'Wat drijft die bewegingen, en hoever willen zij die soevereiniteit zien reiken?', vroegen we ons af. We namen vooral de Schotse en Catalaanse bewegingen onder de loep en uiteraard ook de hele brexit.

Al deze bewegingen zetten de Europese Unie onder druk. Is er nog een plaats voor kleinere natiestaten in de EU of in de wereld? Hoe verhoudt de EU zich tot naar soevereiniteit strevende regio’s als Schotland en Catalonië? Hoe zit het met de Britse rol op het wereldtoneel? Moeten we streven naar een politiek eengemaakte EU of moet de EU net decentraliseren en bevoegdheden terugsturen naar de nationale parlementen?

Op 27 maart presenteren we u een debat over de toekomst van de Europese Unie en de naties met de titel 'Beslist de natie?'  Misschien vinden we wel antwoorden op de gestelde vragen? Volgende boeiende sprekers gaan daarom met elkaar in gesprek: 

- dhr. Björn Rzoska (Groen), Vlaams Parlementslid 

- dhr. Amadeu Altafaj, vertegenwoordiger voor de Catalaanse Overheid in de EU

- dhr. Sander Loones (N-VA), EU-parlementslid

- dhr. Pieter Cleppe, voorzitter van de denktank Open Europe

  

Professor Internationale Politiek en Doorbraak-redacteur Dirk Rochtus zorgt voor een passende inleiding en uitleiding en Jean Pierre Rondas modereert het gesprek.

Nadien wordt u een receptie aangeboden.

We vangen aan om 20 uur in KU Leuven/Campus Sint-Andries, Sint-Andriesstraat 2, 2000 Antwerpen

Schrijft u zich vooraf wel even hier in?

U bent van harte welkom!

 

Twitter:
Afdrukken:
E-mail:

Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier

Alle artikels van Harry De Paepe

Alle artikels in de categorie Standpunt