Nieuws

Overzicht

Hoofdartikel


Vragen van een lezende arbeider over homeopathie

(naar aanleiding van de Vlaamse regeringsvorming en de aanloop naar de federale Kamikaze-coalitie)

teaser-image

De Vlaamse regering is een feit; het wordt een Antwerpse coalitie. De federale regering staat in de steigers: een kamikaze zelfmoordregering. De Wever heeft gespeeld en gewonnen. Toch zit Rondas nog met enkele vragen voor N-VA.

Lees meer

Standpunt


Mirakels bestaan niet

Blauw is de achtergrondkleur

Coup de théatre, de Vlaamse regering is mét Open Vld. De liberalen verkeren in extase en Gwendolyn Rutten wordt uitgeroepen tot 'mirakelvoorzitter'. Maar na het feest zou wel eens de kater kunnen komen.

Lees meer

Actualiteit


B Plus in de Brusselse Gewestregering

Brigitte Grouwels werd bedankt voor bewezen diensten als minister in de Brusselse gewestregering. De nieuwe staatssecretaris voor CD&V is Bianca Debaets. Gek van de grootstad. En gewezen lid van de belgicistische club B Plus.

Lees meer

Geschiedenis


‘Dunam na dunam’. Hoe de joden Israël vormden

Nu het Israëlisch-Palestijns conflict oplaait en er al te vaak een loopje wordt genomen met de geschiedenis is het niet slecht eens achterom te kijken. De geschiedenis van het ontstaan van Israël, leert ons veel over de rol van particuliere joden in de opbouw van een eenzame lap beschaving in een woestijn waar geweld wet is en achterlijkheid koning.

Lees meer

Portret


Lode Dieltiens, dé dirigent Vlaams Nationaal Zangfeest, is niet meer

Op 10 juli 2014 overleed componist en dirigent Lode Dieltiens. Bij de brede Vlaamse Beweging was hij vooral bekend als een van de vaste dirigenten van het Vlaams Nationaal Zangfeest. Daarnaast was hij ook een veelzijdig musicus en muziekpedagoog.

Lees meer

Geschiedenis


De bom die Adolf Hitler niet mocht doden?

Een eigenzinnige kijk op de aanslag van 20 juli 1944

Een beklijvende datum, die 20 juli. De bom die dag op dag 70 jaar geleden ontplofte, moest de wereld van Adolf Hitler bevrijden. Of toch niet? Een eigenzinnig academicus liet een ander geluid horen.

Lees meer

Geschiedenis


Een boek om nagelbijter van te worden

De Boerenoorlog leeft in onze herinnering in de naamgeving van straten en pleinen. Recent verscheen een bejubeld boek over die vergeten oorlog in Zuid-Afrika. Een ongelijke strijd tussen blanke boeren die de guerilla uitvonden tegen een getraind imperiaal leger dat voor de gelegenheid concentratiekampen bedacht.

Lees meer

Portret


Michael Gove: koning van de oogkleppen of groot hervormer?

Een portret van de pas ontslagen Britse minister van Onderwijs

Michael Gove is de rechtse tegenhanger van Pascal Smet: voortvarend, rusteloos, welbespraakt en bovenal gecontesteerd. Een portret van de voormalige Britse Minister van Onderwijs.

Lees meer

Geschiedenis


Het bizarre gesol van Stalin met zijn krijgsgevangenen

55 000 Duitse krijgsgevangenen sloffen op 17 juli 1944 - vandaag exact 70 jaar geleden - door de straten van Moskou. De trofee van Stalin: een signaal naar de Westerse geallieerden én naar de bondgenoten van nazi-Duitsland.

Lees meer

Even snel


Opgelet: dit zou een afrekening kunnen zijn!

Opinie? Standpunt? De redactie legt het u graag nog even uit.

Lees meer

Europa


AZERBEIDZJAN tussen EU en Euraziatische Unie

Moskou laat zijn oog vallen op zowat alle ex-Sovjetrepublieken om op nieuw in de armen te sluiten van wat een Euraziatische Unie moet zijn. In Azerbeidjan is men niet zo happig, maar hoe blijf je uit de klauwen van Poetin?

Lees meer

Vrije tribune


Geef kunstonderwijs terug aan kunstenaars

De noodkreet vanuit de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen eind van dit academiejaar geformuleerd door coördinator Sonja Spee in naam van de docenten is bijzonder relevant, daarom ook pijnlijk voor de kunstenscène binnen het onderwijs.

Lees meer

Portret


Over iemand 'die verder dacht': Iring Fetscher

Bij de dood van een publiek intellectueel

Een groot Marx-kenner heeft het ondermaanse verlaten. Professor Iring Fetscher sloot zich niet op in een ivoren toren, maar hanteerde de pen als maatschappelijk wapen.

Lees meer

Geschiedenis


Doe maar Koning Willem I

Debat over herinneringen

Op 21 juli is het terug te blikken op een bloeiende periode uit onze geschiedenis: het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, dat we trouwens in 2015 mogen herdenken. Ook al denken sommigen daar anders over.

Lees meer

Binnenland


Code Oranje

Wat er wringt bij CD&V

De Vlaamse formatie zat in het slop deze week. En neen: het probleem is niet Kris Peeters. Het probleem is dat Kris Peeters het probleem niet mag zijn.

Lees meer

Vraaggesprek


Pieter-Jan Verstraete: lezen en schrijven zonder taboes

De jongste twintig jaar grossiert hij in publicaties over de Vlaamse Beweging. Vooral dan tijdens het interbellum en Wereldoorlog II. En liefst van al biografisch. Pieter-Jan Verstraete, soms de biograaf van het Vlaams-nationalisme genoemd, schuwt de pers. Voor Doorbraak maakt hij een uitzondering. Zeker nu hij net verhuisde. Een nieuwbouw, met een eigen vleugel, vol boeken. 'A dream come true' voor de veelschrijver.

Lees meer

Vrije tribune


Absurditeit van gemeentelijke fusies

Sophie De Wit, N-VA burgemeester en Kamerlid en Bart Lambrecht, N-VA schepen, zien niet veel heil in 'enge' fusies van gemeenten. Ze passen de VIVES-studie toe op hun gemeente: Aartselaar.

Lees meer

Actualiteit


Rot op, verworpenen der aarde

Bloemlezing uit het rode strafboekje

Is de sp.a een hardvochtige partij? Een mens zou het gaan denken. De zigeunerrel rond sp.a-burgemeester Gino Debroux is lang geen alleenstaand geval.

Lees meer

Vrije tribune


Johan Sanctorum breekt met Vlaams Belang

De Vlaamse feestdag was voor Johan Sanctorum een goede gelegenheid om eens op te frissen waarom hij Vlaams-republikein is - een term die hij verkiest boven flamingant of Vlaams-nationalist.

Lees meer

Buitenland


Vrouw in mannenbastion: een kranige opvolgster voor Angela Merkel

De geruchtenmolen maalt. Bondskanselier Angela Merkel zou in 2016 haar mandaat stopzetten. Ursula von der Leyen wordt getipt als opvolgster.

Lees meer

Vrije tribune


Der ewige Judenhaß

Oude sentimenten werken lang door

Gaza ligt onder vuur, en Israël ook. In al onze kritiek op Israël moeten we oppassen voor een heel oud sentiment dat sinds eeuwen ingebakken zit in het Europese onderbewustzijn: antisemitisme.

Lees meer