Nieuws

Overzicht

Hoofdartikel


Vlaamse collaboratie? Het is genoeg geweest!

teaser-image

In De Standaard (22 oktober 2014) vroeg onze hoofdredacteur Pieter Bauwens, om te stoppen met de N-VA of de Vlaamse beweging te linken aan collaboratie, omdat dat niet relevant is. Die verwijzingen naar het verleden dienen enkel om het inhoudelijke debat te ontwijken.

Lees meer

Vrije tribune


Europacollege geeft fout signaal met Rajoy

Steven Vergauwen en Hugo Maes stellen zich ernstige vragen bij de keuze voor Mariano Rajoy voor de openingslezing van het Europacollege in Brugge. 

Lees meer

Economie


Graag ernstige begrotingscijfers

Een begroting moet voor Herman Deweerdt meer zijn dan 'luchtfietsen op stijgende en dalende koude en warme luchtlagen en ons laten geloven dat de fietser omhoog gaat'. Hij wil liever concrete cijfers zien.  

Lees meer

Actualiteit


Taisez-vous!

de Kamervoorzitter moet nog oefenen

Siegfried Bracke kende een lastige start als Eerste Burger van het land. Tijd om zich wat bij te scholen.

Lees meer

Communautair


Belgicisten willen de syndicale splitsing niet zien

Als de realiteit niet mee zit

De wilde stakingen illustreren nog maar eens de breuk door dit tweesporenland. Het doet pijn aan de ogen van elke België-minnaar.

Lees meer

Communautair


Toch communautaire verwezenlijkingen?

Buitenlandse zaken en Michel I

Een korte analyse van het hoofdstuk buitenlandse betrekkingen in het regeerakkoord toont aan dat er wat communautaire knopen in doorgehakt worden. Veel zal evenwel afhangen van de loyauteit van Didier Reynders, een man die men nog het best omschrijft als een ongeleid tricolor projectiel.

Lees meer

Buitenland


Schotland inspireert Beieren

Het referendum in Schotland moedigt ook autonomisten in andere delen van Europa aan. In Beieren bijvoorbeeld. Kreten voor meer autonomie en zelfs onafhankelijkheid zijn niet meer uit de lucht.

Lees meer

Vrije tribune


Alternatief voor Franckens laffe excuses

Volgens Sam van Rooy tonen de gelekte uitspraken aan dat Franckens intuïtie goed zit, maar dat de N-VA zich al lang aan het politiek correcte systeem heeft verkocht. Hij formuleert een alternatief voor de volgens hem laffe excuses van kersvers N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Zet u schrap voor deze longread.

Lees meer

Binnenland


Voluit tegen de N-VA

It’s a long way to Tipperary

Met 93% procent van de stemmen is Tom Van Grieken verkozen tot de jongste partijvoorzitter van het Vlaams Belang. Maar dat was niet het nieuws op het Vlaams Belangcongres.

Lees meer

Standpunt


Zet Vlaanderen een stap vooruit?

Misschien moet het anders: een pleidooi voor een doorbraak. De partijpolitiek loopt aan tegen haar beperkingen door de vergrendeling. Het middenveld is nu aan zet.

Lees meer

Buitenland


Rusland en Servië, 'brothers in arms'

Maandag is het precies 70 jaar geleden dat Belgrado, de hoofdstad van Servië, bevrijd werd door het Rode Leger. De Russische president Vladimir Poetin verscheen er al vier dagen op voorhand om die verjaardag te vieren.

Lees meer

Sprekershoek


Onderwijs is méér dan diploma’s afleveren

Het debat rond 'democratisering van het onderwijs' mist bij ons een visie rond integrale kwaliteit en sociale dynamiek.

Lees meer

Buitenland


BRANDPUNT OEKRAÏNE.

De Europese Unie versus Rusland: winnaar of verliezer? DEEL I

De relaties tussen Oekraïne en Rusland zijn gespannen. In Deel I van een langer essay schetst ambassadeur Robert Vandemeulebroucke de historische krachtlijnen ervan.

Lees meer

Buitenland


Britten willen quota migratie zelf bepalen

De angst voor Ukip zorgt voor een verharde houding van David Cameron tegenover de EU.

Lees meer

Vrije tribune


Amnesty International sluit haar ogen niet

een weerwoord

'Het volstaat om de eenvoudige zoekopdracht met de termen 'Kobani', 'ISIS', 'Syria' op onze internationale website in te typen om onze acties en ons onderzoek te vinden', reageert Karen Moeskops op het opiniestuk van Monique Smits.

Lees meer

Vrije tribune


Akelig stil bij Amnesty International

Gisteren Halabja, vandaag Shingal, Kobane …

Monique Smits klaagt de afzijdigheid van Amnesty International bij moeilijke kwesties aan. 'AI sluit de ogen voor de vreselijkste schendingen van mensenrechten'.

Lees meer

Portret


Olivier Chastel: verzoener wordt MR-voorzitter

Liberaal stemmenkampioen en liefhebber van Vlaamse bouviers wordt nieuwe MR-voorzitter.

Lees meer

Buitenland


Bezit ISIS Belgische chemische wapens?

Afgelopen week werden we getrakteerd op een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek van de New York Times. Deze keer leverde een groep journalisten een breed gedocumenteerd verslag over de vondst van chemische wapens in Irak. Zoals gebruikelijk duikt onze nationale trots FN Herstal weer op.

Lees meer

Standpunt


Buitenlandse Handel nog Vlaams?

N-VA regeert tegen eigen programma

Oud-ambassadeur Theo Lansloot stelt met verbazing vast dat het federale niveau terug Buitenlandse Handel organiseert. Coalitiepartner N-VA en de Vlaamse minister-president zouden daar nochtans anders moeten over denken.

Lees meer

Mijmering


Rondas' dagboek

Afgelopen week was Jean-Pierre Rondas dagelijks te gast voor het 'Middagjournaal' van het Radio 1-programma Nieuwe Feiten. U kunt zijn dagboek hier herlezen.

Lees meer

Vrije tribune


Ongeziene hypocrisie van de PVDA (2)

Hoewel de partij het tegendeel beweert, drukte PVDA+ recent nog haar sympathie uit voor de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij, die ze veel succes wenste ...

Lees meer