Nieuws

Overzicht

Hoofdartikel


Voorzitter voor het leven!

Een vierde termijn voor BDW?

teaser-image

Max Buset, André Cools, Elio Di Rupo, Gérard Deprez, Olivier Maingain, Joëlle Milquet: allemaal voorzitters die minstens dertien jaar aan het hoofd van hun partij staan of stonden. Als Bart De Wever zich voor nog eens drie jaar laat herverkiezen, wordt hij ook lid van die club.

Lees meer

Zuidervrienden


De PS staat klaar...

Houd u maar vast aan uw bretellen!

Bij het aantreden van Bourgeois I, uitte het ABVV meteen zijn bezorgdheid. Maar wanneer de nieuwe federale regering zich zal aandienen (in het najaar misschien?), wordt de strijd als vanouds gevoerd.

Lees meer

Vrije tribune


Communautaire guerrilla versus federale loyauteit

De copernicaanse omwenteling van de N-VA

De Vlaamse regering - met aan het hoofd een Vlaams-nationalist - belooft alvast weinig 'Vlaams' te zijn. Dat is niet alleen de schuld van de opname van de anti-Vlaamse Open Vld. Maar ook van het participationisme van de N-VA, die daarmee een copernicaanse omwenteling doormaakte, volgens fractievoorzitter voor het Vlaams Belang Chris Janssens.

Lees meer

Standpunt


Helpen Zweedse kruiden?

Wie had ooit kunnen denken dat een Vlaams-nationalist minister-president van Vlaanderen zou worden. Maar misschien moeten we daarover niet al te euforisch zijn.

Lees meer

Vrije tribune


Europa op een kruispunt

Beschouwingen over de Europese parlementsverkiezingen van 2014

Tegen de anti-Europese trend in moeten we werk maken van een sterk en sociaal Europa. Alleen zo kan de Europese Unie geloofwaardig werken in de wereld.

Lees meer

Actualiteit


Een West-lothian conundrum* in Vlaanderen: de provincievrije steden

Bedenkingen bij de Vlaamse regeringsverklaring

Als Antwerpen en Gent straks 'provincievrij' worden, krijgen we dan 'provincie-arme' provincieraadsleden voor die beide steden? Matthias Storme staat stil bij een nieuw staatkundig curiosum.

Lees meer

Actualiteit


Panda's met een leeuwenhart

Dankwoord Nelly Maes bij ontvangst Orde van de Vlaamse Leeuw

Nelly Maes schreef een interessant pleidooi voor verbreding en verdieping van de Vlaamse Beweging. Een tekst die ze uitsprak als dankwoord bij de uitreiking van de Orde van de Vlaamse Leeuw. In feite is ze de eerste Vlaamse Leeuwin in deze Orde: geen enkele andere vrouw prijkt op het palmares sinds 1971, toen deze onderscheiding voor het eerst werd verleend. Waarom ze de orde krijgt staat op ongeveer elke bladzijde van haar autobiografie Ongebonden best (Pelckmans).

Lees meer

Standpunt


Mirakels bestaan niet

Blauw is de achtergrondkleur

Coup de théatre, de Vlaamse regering is mét Open Vld. De liberalen verkeren in extase en Gwendolyn Rutten wordt uitgeroepen tot 'mirakelvoorzitter'. Maar na het feest zou wel eens de kater kunnen komen.

Lees meer

Vrije tribune


EU medeplichtig aan bloedbad in Gaza

De oorlog in Gaza is al meer dan twee weken aan de gang, terwijl de Europese Unie (EU) passief aan de zijlijn blijft toekijken. De rol van de EU in het conflict met Gaza is niet miniem omdat ze al jaren genereuze subsidies uitdeelt aan Israëlische militaire- en veiligheidsbedrijven die rechtstreeks in het conflict betrokken zijn.

Lees meer

Communautair


Vlamingen verloren 2 Kamerzetels

Freddy Neyts (Open Vld) betreurt afwezigheid Vlaamse eenheidslijst in Brussel

Er is een Vlaamse regering. En straks ook een federale regering. Broeva, haro! Freddy Neyts, echtgenoot van Open Vld-coryfee Annemie, rekende na dat Vlaanderen twee Kamerzetels misliep in de Kamer. Hertellen heeft geen zin. De handen in mekaar slaan wel.

Lees meer

Standpunt


Vragen van een lezende arbeider over homeopathie

(naar aanleiding van de Vlaamse regeringsvorming en de aanloop naar de federale Kamikaze-coalitie)

De Vlaamse regering is een feit; het wordt een Antwerpse coalitie. De federale regering staat in de steigers: een kamikaze zelfmoordregering. De Wever heeft gespeeld en gewonnen. Toch zit Rondas nog met enkele vragen voor N-VA.

Lees meer

Buitenland


Gaza: een gesloten kooi in open lucht

Internationaal logboek (1)

Ambassadeur op ruste Robert Vandemeulebroucke houdt voortaan een 'logboek' bij van de internationale politiek. Hij volgt vooral Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Oekraïne. Vandaag deel 1, over Gaza, Israël, Hamas en de VS.

Lees meer

Economie


Britse economie groeit sterker dan verwacht

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de kracht van de Britse economie onderschat toen het waarschuwde voor de gevolgen van de bezuinigingsmaatregelen in het Verenigd Koninkrijk. Nu is het land het enige Westerse dat sterk groeit.

Lees meer

Buitenland


UKIP herschikt partijtop

... maar haalt dat wat uit?

Op 24 juli 2014 kondigde Nigel Farage, de topman van de UK Independence Party, een reshuffle van zijn partijbestuur aan. Het lijkt een reactie op de herschikking van het kabinet door David Cameron.

Lees meer

Vraaggesprek


Peter De Roover: 'Ik vind een socialist interessanter dan een brave christendemocraat'

De boeken van Peter De Roover tonen een fascinatie voor het communisme. Hij waarschuwt ons voor de dogma's van het systeem. 'De Grote Waarheid is het gevaarlijkste wat er is.'

Lees meer

Geschiedenis


Lang leve de vooruitgang

Angst is een slechte raadgever. Zeker in de wetenschappelijke vooruitgang moeten we vertrouwen hebben. Het zal de mensheid er alleen maar op vooruit helpen.

Lees meer

Standpunt


Besparen

Dat deze Vlaamse regering moest besparen, wisten we allemaal en een meerderheid besefte dat het nodig was. Eens het zover is, tellen we voor alles ons verlies. Besparen is iets dat een ander moet doen voor ons en niet omgekeerd.

Lees meer

Buitenland


Christenen en Koerden in doodsgevaar

De ogen van de wereld zijn gericht op Gaza en het oosten van Oekraïne. Intussen zetten moslimfundamentalisten christenen en Koerden letterlijk het mes op de keel.

Lees meer

Portret


Van koppige partijheld tot minister-president

Een portret van Geert Bourgeois

'Vlotte ernst' en 'independentisme'. Het waren twee van de kernbegrippen waarmee Geert Bourgeois in 2001 naar buiten trad met zijn nieuwe partij. 'Het werd voor mij de voorbije maanden duidelijk dat 15 procent een realistisch streefdoel is. Daarvoor aast de N-VA ook op huidige VLD-stemmers: Onderschat de ontevredenheid bij veel kiezers van die partij niet. Ook kiezers van het Vlaams Blok zijn welkom', liet de man op 1 december 2001 optekenen en werd daarmee meteen door anderen weggelachen.

Lees meer

Actualiteit


Ding dong de tripartite is dood!

De regeringsvorming lijkt op een sprookje met onverwachte en interessante uitdagingen en wendingen.

Lees meer

Vrije tribune


Geef kunstonderwijs terug aan kunstenaars

De noodkreet vanuit de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen eind van dit academiejaar geformuleerd door coördinator Sonja Spee in naam van de docenten is bijzonder relevant, daarom ook pijnlijk voor de kunstenscène binnen het onderwijs.

Lees meer