Nieuws

Overzicht

Hoofdartikel


Oorzaken van malaise bij NMBS-personeel

Spoorpersoneel virtueel aan het woord

teaser-image

Jean-Pierre Rondas verwees naar het spoor als mini-België, na een conversatie met Jos Digneffe komt daar een artikel van dat het annonieme spoorpersoneel een stem geeft. 

Lees meer

Sprekershoek


‘Activisme’ zei u?

De verwijten van J.P. Rondas aan Munt-directeur Peter de Caluwe klinken volgens Johan Sanctorum niet helemaal geloofwaardig.

Lees meer

Sprekershoek


De ene eerbetuiging is de andere niet

Matthias Storme kijkt met gemengde gevoelens terug naar de investituur van de federale regering, dat door francobelgische oprispingen een andere wending heeft gekregen dan had gemoeten. 

Lees meer

Buitenland


De staat van Frankrijk

Frankrijk. De 'linkse' regering-Valls voert een 'rechts' beleid. De Franse socialisten rollen vechtend over straat. Dat jaarlijks deficit van maximaal 3%? Ten vroegste iets voor 2017.

Lees meer

Mijmering


De fascisering van 2011 en die van 2014: van kwaad naar erger

Een terugblik

In 2011 werd de N-VA verbannen als een lepralijder. Drie jaar later doet partijpolitiek links en Franstalig België dat nog eens dunnetjes over.

Lees meer

Buitenland


Balticum los van Russisch gas

Een nieuwe gasterminal maakt Litouwen, en bij uitbreiding het hele Balticum, onafhankelijker van Russis gas. Geopolitiek niet onbelangrijk, deze dagen.

Lees meer

Buitenland


Oekraïne kiest voor het westen

De EU is nu aan zet

Zondag stemde Oekraïne overtuigend voor pro-Europese partijen? Heel Oekraïne? Neen, in het oosten was de opkomst laag. En de voormalige regeringspartij 'der gewesten' deed zelfs niet mee. Maar hoe gaat de EU hier nu verder mee om?

Lees meer

Buitenland


Isfahan, stad van het zuur

Aanvallen op jonge vrouwen jagen schokgolf door Iran

In de Iraanse stad Isfahan worden jonge vrouwen door mannen op een motorfiets overgoten met een bijtend zuur. Veel Iraniërs verdenken hardliners binnen het regime ervan achter deze aanvallen te zitten, met als doel jonge vrouwen aan te zetten zich zediger te kleden.

Lees meer

Even snel


De vloek van de vikingen

Nu het 2e seizoen van 'Vikings' werd aangevat en er een vikingtentoonstelling is begonnen in Tongeren, plaatsen we graag een stuk uit de oude doos. Over noormannen en collaboratie. Vergezocht, vindt u?

Lees meer

Geschiedenis


Vaticaan flirt met bevrijdingstheologie

Paus Franciscus wil de bevrijdingstheoloog aartsbisschop Romero van San Salvador heilig laten verklaren. Maar diezelfde Romero bleek niet zo opgezet met het etiket 'bevrijdingstheoloog'.

Lees meer

Buitenland


Roep om erkenning voor Palestina luider

De jongste tijd groeit in de Europese Unie (EU) de kritiek op Israël en de drang naar de erkenning van de staat Palestina neemt toe.

 

Lees meer

Europa


PODEMOS!

De rijzende ster van de Spaanse politiek

Grote beroering bij de gevestigde politieke partijen in Spanje: een partij die amper tien maanden geleden werd opgericht, is nu even groot als de socialistische PSOE. Que?!

Lees meer

Buitenland


Marx' comeback in Duitsland

Rood-rood-groene coalitie in de maak

Marx is terug van weggeweest. Allicht krijgt de Duitse deelstaat Thüringen een uiterst linkse minister-president. Met dank aan de Groenen en de sociaaldemocratische SPD.

Lees meer

Mijmering


In de bossen van Vlaanderen

Een wandelweekendje in eigen land doet onze hoofdredacteur mijmeren over het Vlaanderen dat we in gedachten hebben en het werkelijke Vlaanderen.

Lees meer

Geschiedenis


Imaginaire laarsjes staan je niet, Laurette!

Jospin kapittelt Onkelinx

In een oude uitzendng van Répliques (France Culture) had Laurette Onkelinx veel kunnen opsteken.

Lees meer

Cultuur


Federale restbestanden

Er is de afgelopen week nogal wat te doen geweest rond de besparingen die de federale regering oplegt aan de federale instellingen. Omdat de intendant van de Munt de veronderstelling had geuit dat de bezuinigingen niets meer waren dan een 'ideologische wraakoefening' tegen kritische cultuurdragers, is vooral dit operahuis in het nieuws gekomen. Ook Jean-Pierre Rondas leverde daarover een bijdrage in De Standaard, die nadien fel gecontesteerd werd. In dit stuk schetst hij het algemene kader van deze merkwaardige anomalie in het Belgische cultuurlandschap: cultuur, en toch niet toegewezen aan Vlaanderen of de Franstalige Gemeenschap? Hoe kan dat nou?

Lees meer

Vrije tribune


Hoe westers is racisme?

Enkele vriendelijke suggesties voor Bleri Lleshi

Op de redactie.be schreef Bleri Lleshi een essay over racisme. Volgens David Dessin had het beeld van racisme dat daarin geschetst werd objectiever gekund. 

Lees meer

Buitenland


Kwestie van tijd

Baskische politici vinden elkaar over partijgrenzen heen

Naar aanleiding van de Spaanse nationale feestdag op 12 oktober, organiseerde de Baskische organisatie Independentistak een actie in Bilbao voor de Baskische Republiek. Ook de Vlaamse Volksbeweging was er bij.

Lees meer

Cultuur


Le bruit des bottes

Aanvulling bij een Simenonbespreking

Klinken in de Maigrets de persoonlijke opvattingen van Simenon door?

Lees meer

Geschiedenis


Een verfrissende kijk op Engeland

VRT-journalist Ivan Ollevier schreef een boeiend boek over de rijke geschiedenis van Engeland.

Lees meer

Vrije tribune


Het momentum van 15 december

Clash tussen Oud en Nieuw

Als het prille rechtse reveil zijn been stijfhoudt tegen het 'Roodfront', zal er een draagvlak ontstaan voor een echte kracht van verandering, stelt Xavier Everaert in een vrije tribune.

Lees meer