Nieuws

Overzicht

Hoofdartikel


Pleidooi voor een nieuwe Koran

Longread

teaser-image

Volgens Sam Van Rooy wordt er een verkeerd beeld van de islam opgehangen in onze media en door de opiniemakers. In deze longread wil hij dat counteren: de gewelddadige islam is inderdaad de echte. 

Lees meer

Geschiedenis


Anarchist van de lach

Cartoonisten staken altijd al de draak met het Belgische politieke bedrijf. Paul Jamin deed dat voor, tijdens én na de Tweede Wereldoorlog, in de collaboratiepers en later in De Standaard.

Lees meer

Sprekershoek


Filosofieles, of de bom onder het fundamentalisme

Johan Sanctorum gelooft in een algemeen vormend en pluralistisch onderwijsproject. Een pleidooi voor LEF. 

Lees meer

Mijmering


IN BRU-SS-EL DOEN ZE NET ALS NAZI'S !!!

De maskers van Rudi Vervoort vallen af

Toegegeven: de context is natuurlijk anders. Maar voor de rest doen veel Brusselse recepten denken aan een zeer onfris verleden! 

Lees meer

Vraaggesprek


‘Ik ben een volksnationalist. Niet meer of minder.’

Jong N-VA kiest op 28 februari 2015 en nieuw bestuur en een nieuwe voorzitter, dat vertelden we u al. Tomas Roggeman stelde zich begin januari '15 kandidaat.

Lees meer

Economie


De Transfers op de interestlasten en de onnavolgbare bochten van VIVES

Vives heeft het academisch monopolie in studies over de transfers... Jammer, Herman Deweerdt droomt van een beetje meer debat en voegt de daad bij het woord.

Lees meer

Buitenland


Bruno in Boerkaland

De Saudische strategie van sp.a

Waar oppositie al niet goed voor is. Nu heeft ook Bruno Tobback in de gaten gekregen dat het niet pluis is, daar in Saudi-Arabië. 

Lees meer

Geschiedenis


Waardig Antwerps graf voor ‘Landsvrouwe der Nederlanden’

Zaterdag kreeg Charlotte de Bourbon, echtgenote van Willem van Oranje, opnieuw een grafsteen in de Antwerpse kathedraal. Het deed Antwerps burgemeester Bart De Wever eventjes orangistisch mijmeren ...

Lees meer

Multicultuur & samenleven


Abdullah, Landru, Theo en Christine

het feminisme maakt flinke vooruitgang

Aanbevolen lectuur voor Christine Lagarde

Lees meer

Buitenland


Gaza en de Palestijnse kwestie: zes maand na de oorlog (III)

De vernietigende oorlog die begon in juli 2014 heeft de barslechte politieke en economische toestand in de toekomstige Palestijnse staat nog verergerd. De uitdagingen zijn buitensporig groot geworden en de samenwerking tussen de protagonisten is haast onbestaande.

Lees meer

Mijmering


Page 3

Page 3 behoorde na 44 jaar bijna voorgoed tot het collectieve geheugen. Misschien is het ook wat voor Doorbraak?

Lees meer

Europa


Syriza stelt in sneltempo teleur

Het is niet al goud wat Links blinkt

Het zit de Europese Linkerzijde écht niet mee. Dan wint er al eens een linkse alliantie de verkiezingen in een Europees land, blijkt het toch wel niet om een bedenkelijk gezelschap populisten te gaan, zeker. 

Lees meer

Vrije tribune


Taal om te verbinden, waarvoor anders?

Wij en zij verbonden in De Rand

Het is tegenwoordig nogal trendy om alles te herleiden tot een vorm van 'wij-zij-denken'. Niets zo nobel als het wegvegen van alle verschillen tussen mensen. Verschillen erkennen en herkennen dreigt weldra misdadig te worden.

Lees meer

Vrije tribune


Syriza's buitenlandpolitiek legt bom onder EU

Het verbaast EU-parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) allerminst dat kersvers Grieks premier Alexis Tsipras de Europese unanimiteit verbreekt door zijn boodschap dat Griekenland eventuele nieuwe sancties tegen Rusland niet steunt.

Lees meer

Standpunt


Is de EU nu gedoemd of gered door de komst van Syriza?

Syriza wint overtuigend de Griekse verkiezingen en de poppetjes gaan aan het dansen in Europa. Maar wordt de mousaka zo heet gegeten als ze wordt opgediend?

Lees meer

Buitenland


'Na Pegida nu ook Pegada: opgelet voor 'terroristische mogendheid' Amerika

In het Oost-Duitse Erfurt is nu ook de beweging Pegada ontstaan: geen aanhangsel van Pegida, maar een waarschuwing voor Amerika als 'terroristische mogendheid' en voor een breuk met Rusland.

Lees meer

Boven de Moerdijk


Nederlands Pensioenstelsel ter discussie

Nederland heeft een goed pensioenstel, schreef de Nederlandse Bank afgelopen week in haar bijdrage aan de Nationale Pensioendialoog. Niettemin spelen ontwikkelingen in de samenleving zoals vergrijzing en wijzigende arbeidspatronen, die aanleiding geven voor fundamentele veranderingen.

Lees meer

Vrije tribune


Media en de ziekelijke consensus

Tom Van Grieken wacht geen makkelijke opdracht. De meest lastige taak, is het gevecht tegen de perceptie in de media. De oproep van de jonge voorzitter, op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij, was dan ook volkomen terecht. Stop met het Vlaams Belang af te schilderen als een extremistische partij.

Lees meer

Cultuur


Werelderfgoed in de knel

Over een paard en het gevaar van een schimmel

Vlaanderen kent heel wat monumenten die erkend zijn als werelderfgoed: de belforten, de beiaard, de begijnhoven ... Maar leidt die erkenning altijd wel tot een correcte omgang met dit erfgoed?

Lees meer

Geschiedenis


Elitaire opstandelingen in eer hersteld

Els Witte over het orangisme

Het moet zowat de grootste lof zijn die een historicus kan toegezwaaid krijgen, en die lof komt dan zelfs van de veeleisende Nederlandse NRC: 'Het gebeurt niet vaak dat een historicus geschiedenis echt kan herschrijven. Maar Els Witte is het gelukt.'

Lees meer

Vrije tribune


Charlie Hebdo aanval: standpunt van een moslima

Voor Nabila Anwar is de aanval op Charlie Hebdo ook een aanval op de moslims en de islam. 

Lees meer