Nieuws

Overzicht

Hoofdartikel


De lat hoog voor talen ... in Vlaanderen

teaser-image

Vreemdetalenonderwijs moet meer aandacht krijgen. Immersieonderwijs moet kunnen. Hoe doe je dat in Vlaanderen? En kun je überhaupt lessen trekken uit de Waalse aanpak? In het septembernummer 2011 van Doorbraak besteedden we daar al een kritisch stuk aan.

Lees meer

Boven de Moerdijk


Nederlandse export in zwaar weer

De Nederlandse groente- en fruitteelt kan zwaar getroffen worden door Russische sanctie.

Lees meer

Actualiteit


De zonden van Sint-Wouter

Groen-voorzitter liet zich rollen

Wouter Van Besien werd net niet heilig verklaard toen hij deze week vrijwillig afstand deed van zijn relatief succesvol en ongecontesteerd voorzitterschap. Toch heeft de mens Van Besien fouten gemaakt die zijn partij zuur opbreken.

Lees meer

Vraaggesprek


Lezen als levenskunst

De boekenkast van Gerolf Annemans

Gerolf Annemans is een veellezer, al relativeert hij dat zelf. Een wandeling door zijn bibliotheek is een gesprek over literatuur en levenskunst, al is de politiek nooit ver weg. 

Lees meer

Vrije tribune


Dat verdomde staatsnationalisme!

Jaak Peeters toont aan dat het staatsnationalisme het probleem vormt van het politieke denken van de Europese elites.

Lees meer

Buitenland


Groen voor onafhankelijkheid

In Schotland dan toch

Het lijkt erop dat de strijd om de 'yes-vote' vooral door SNP wordt gevoerd. Maar ook de Schotse Groenen zijn enthousiaste voorstanders van Schotse onafhankelijkheid. Zoals ze even enthousiast tegen de SNP en Alex Salmond zijn.

Lees meer

Vrije tribune


Bestaat er een optimale dimensie voor staten?

Het debat over de ideale grootte van landen loopt verder. Hoogleraar Economie Jan Degadt doet zijn duit in het zakje: de Benelux ware qua grootte beter, maar homogeniteit mag je toch niet onderschatten, stelt hij.

Lees meer

Buitenland


Luchtaanvallen op Syrië : een ommekeer op een jaar tijd ?

Het conflict in Syrië is weer op de voorgrond getreden. Dat is te wijten aan de dreiging die van de Islamitische Staat (IS) uitgaat voor de regio.

Lees meer

Buitenland


Schotland – VK: 1 -1

2de referendumdebat eindigde in voordeel 'Yes'-kamp

Was Alex Salmond (SNP) in het vorige debat over de Schotse onafhankelijkheid nog mak, dan toonde hij nu zijn tanden in een vurig debat op 25 augustus 2014 op the good old BBC.

Lees meer

Communautair


Vijf jaar communautaire ambras?

De N-VA in tijden van kamikaze. Een miniserie in drie afleveringen (2)

Bart Maddens houdt in drie afleveringen de strategie van de N-VA tegen het licht. Als de N-VA iets kan veranderen, dan is het wel door radicale nationalisten minister te maken, zoals Jan Jambon.

Lees meer

Vrije tribune


Nationalisme brengt vrede

IJzerwaketoespraak van Thierry Baudet

Op de 13de IJzerwake (zondag 24 augustus 2014) sprak Thierry Baudet. Deze verdediger van de natiestaat hield een pleidooi voor meer nationalisme. We geven zijn toespraak integraal weer. 

Lees meer

Buitenland


De ondergang van het liberalisme en de opgang van de ‘nationaalconservatieven’ bij onze oosterburen

Verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Sachsen. Berlijn kijkt gespannen toe: hoe brachten de liberalen, de Alternative für Deutschland (AfD) en extreemrechts het er van af?

Lees meer

Portret


Charismatische socialist en nationalist

Bij de 150ste sterfdag van Ferdinand Lassalle

De stichter van de eerste Duitse socialistische partij was ook een Duits nationalist. Op 31 august is het precies 150 jaar geleden dat Ferdinand Lassalle ten gevolge van een duel omwille van een vrouw stierf.

Lees meer

Cultuur


Visie(s) op onderwijs

De grote schoolvakantie zit er bijna op. Hoog tijd dat Doorbraak zich nog eens bezighoudt met de toekomst van het Vlaamse onderwijslandschap. In maart 2014 verscheen bij Pelckmans het interessante boek Visie(s) op onderwijs. Het is een verzameling bijdragen van verschillende figuren die iets met onderwijs te maken hebben, samengesteld door Boudewijn Bouckaert.

Lees meer

Communautair


Zal de PS-liefde voor België bekoelen?

De N-VA in tijden van kamikaze. Naschrift

Bart Maddens gelooft niet in het scenario dat een 'Zweedse' federale regering van de belgicistische PS in de oppositie opnieuw een radicale regionalistische partij zou maken. Bien au contraire ... Naschrift bij een drieluik.

Lees meer

Zuidervrienden


't Is stil aan de overkant

De Waalse regering heeft de vakantie afgesloten en maakt zich op voor de nieuwe beleidstermijn. Maar veel animo valt er niet te bespeuren bij onze zuidervrienden. Integendeel, ene zekere gelatenheid waart door de politieke gangen. Of is dat maar de stilte voor de storm?

Lees meer

Vrije tribune


De strategie van De Wever: drijf een wig tussen Wallonië en België

Nick Mouton (sp.a; voorheen N-VA) ziet vooral een verrottingsstrategie van de N-VA in haar verdedigen van de Zweedse coalitie. De N-VA is volgens hem te veel een 'dimarsopartij' geworden die inspeelt op de buikgevoelens van de Vlaming en de partij houdt te weinig rekening met de sociaaleconomische positie van diezelfde Vlaming.

Lees meer

Communautair


Geen ommekeer?

De N-VA in tijden van Kamikaze. Een miniserie in drie afleveringen (3)

Als de Zweedse coalitie lukt, zal N-VA dan in 2019 de vruchten kunnen plukken? Een antisysteempartij die vijf jaar het federale beleid uitmaakte? Om dan - opnieuw - met confederalisme naar de verkiezingen te trekken? Bart Maddens' sluit vandaag een trilogie over de 'Zweedse N-VA' af.

Lees meer

Onderwijs


Voor een vinnige debatcultuur

Een steen in de kikkerpoel, dat is het nieuwe boek van Christiane Florin, een boek dat de economisering van de universiteit bekritiseert en het daarmee samenhangende gebrek aan debatcultuur

Lees meer

Europa


Steeds minder twijfel

Schotland en de EU na het referendum

Op 18 september 2014 gaan de Schotten naar de stembus om te kiezen tussen het Verenigd Koninkrijk of een onafhankelijk Schotland. Stemt Schotland yes, is het maar de vraag of de EU het land als een nieuwe lidstaat wil erkennen. Een nieuw rapport biedt een consitutionele uitweg.

Lees meer

Communautair


Delivery time

N-VA in tijden van kamikaze, een mini-serie in drie afleveringen

Bart Maddens houdt in drie afleveringen de strategie van de N-VA tegen het licht. Waarom vegen ze het communautaire zo snel van tafel? 

Lees meer