Nieuws

Overzicht

Hoofdartikel


Bidonville

teaser-image

Veel misbaar van Laurette Onkelinx, die niet kan verbergen dat de PS meer bidonvillevorming op haar geweten heeft dan de N-VA.

Lees meer

Even snel


Gemeenten fuseren, brouwerijen niet

De Morgen kopte gisteren dat de gewone Vlaming liever géén fusies heeft. Lees: de wat oudere Vlaming. In 1976 gingen sommige fusies niet door omwille van brouwerijbelangen, zo leert de overlevering.

Lees meer

Europa


EU-exit toch niet zo gek

Zeker in Vlaanderen worden de voorstanders van een uittrede uit de EU weggelachen. Maar meer en meer blijkt dat dit idee toch zo gek nog niet is. Nu weer in Groot-Brittannië.

Lees meer

Even snel


Antwerpenaren zoenen NRC

Iets vergramt boeiende mensen bij De Standaard en De Morgen. Tachtig Antwerpenaren ontvingen een mail voor een avondje ouwehoeren in de populaire tapperij Grote Witte Arend over het Nederlandse kwaliteitsblad NRC Handelsblad.

Lees meer

Buitenland


Grootste verkiezingen ter wereld

Op dit ogenblik vinden in India verkiezingen plaats. Zij zijn uitgespreid over de bijna volledige maanden april en mei om de verkiezingsadministratie en ook het leger de kans te geven zich beurtelings in alle districten te installeren.

Lees meer

Standpunt


Geen/wel hoofddoek op school

De auditeur van de Raad Van State heeft het hoofdoekendebat opnieuw doen opflakkeren. Er is een en ander over te zeggen maar misschien zit het hele debat nu op het juiste spoor.

Lees meer

Actualiteit


Vervolgde moslims zijn modieus, vervolgde christenen niet

De Nederlandse pater Frans van der Lugt sj werd vermoord in Syrië tussen de mensen van Homs. Dat werd geacteerd in Vlaanderen. De kerk hier, ooit een bondgenoot van de Vlaamse Beweging, is stuiptrekkend. De jonge David Dessin, filosoof en onderzoeker van de Universiteit Antwerpen, ziet het einde van het multireligieuze karakter van het Midden-Oosten en was een eenzame Vlaamse stem bij de dood van de Nederlander.

Lees meer

Geschiedenis


'1914 - Het vervloekte jaar'

Dirk Verhofstadts '1914' staat vol met interessante weetjes, maar mist diepgang en bevat alvast twee 'slordigheidjes'.

Lees meer

Standpunt


Nederlands op school

is dat nodig?

'Laat kinderen hun taal spreken op school' kopt De Standaard (10 april). Blijkt dat de stad Gent er voorstander van is, om anderstalige kinderen hun moedertaal te laten spreken op school. 'Repressief beleid' is uit den boze natuurlijk en natuurlijk hét argument: 'wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ...'

Lees meer

Cultuur


Publicatiedruk … the never ending story

Niet alles is meetbaar

In de universitaire wereld is er al een tijdje wat commotie over de publicatiedruk. Academici – jongere vooral – verdienen er 'punten' – en dus job en status – naargelang ze meer kunnen publiceren in hoog 'gerankte' Engelstalige wetenschappelijke publicaties. Ook al blijkt dat er maar gemiddeld drie lezers per artikel zijn.

Lees meer

Standpunt


Illegaal van ons

wettelijkheid en rechtvaardigheidsgevoel

#foto14, het pre-electoraal onderzoek van de VRT, liet optekenen dat Vlamingen vinden dat illegalen die de taal kennen en hier werken het land niet moeten verlaten. Het lijkt een gekke zaak. En dat is het wel en niet.

Lees meer

Buitenland


De maskers zijn gevallen

Krim drijft Rusland en EU uit elkaar

De crisis in Oekraïne spruit voort uit de moeizame omgang van dat land met zijn minderheden. Voor Rusland het gedroomde excuus om de Krim in te lijven.

Lees meer

Binnenland


Valse campagnestart

Open VLD in de knoei

Open VLD dreigt op kiesdag een serieus blauwtje te lopen. Na weer een week van mokerslagen uit N-VA-hoek, slagen de Vlaamse liberalen er zelfs met een programmacongres niet in om positieve reclame te maken voor het eigen project.

Lees meer

Opinie


Aanduiden Commissievoorzitter wordt afgang voor EU

De Frygische koning Midas had de kracht om alles wat hij aanraakte in goud te veranderen. De Europese Unie daarentegen lijkt met een omgekeerde kracht behept te zijn: alles wat ze onderneemt, mislukt.

Lees meer

Buitenland


Henry Kissinger onder vuur

Een leerstoel in Bonn die de naam draagt van Henry Kissinger, de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken? In Duitsland rijst er verzet tegen.

Lees meer

Buitenland


Schotland schuift op

Helft Schotten voor onafhankelijkheid

Opiniepeilingen geven het ja-kamp voor Schotse onafhankelijkheid tot 47%. Buitenlandse diplomaten en verslaggevers houden er ernstig rekening mee dat 'het' zal gebeuren, straks in september.

Lees meer

Opinie


Europa: ‘anders-sociaal’ of 'sociaal' ?

Het model van N-VA vs. het sp.a-model

In een vorig leven was Nick Mouton bestuurslid van N-VA. In december 2013 maakte hij de verrassende overstap naar de sp.a. De N-VA was niet langer sociaal, stelde hij. Maar wat is nu het verschil tussen het sp.a-model en het N-VA-model voor Europa? Een opiniestuk.

Lees meer

Geschiedenis


Tante Mathilde wou niet

Jos Chabert, chou de Bruxelles, is niet meer

Jos Chabert is niet meer. Hij was een van de langstzittende ministers, hoewel op diverse niveaus. Een beetje de christendemocratische Herman De Croo: bon homme, meertalig, vriend van de monarchie, allemansvriend. En het neefje van 'tante Mathilde'.

Lees meer

Mijmering


Voor eeuwig op weg ...

Een mijmering over de harde dingen des levens

Op de redactie heerst er vooral aandacht voor het nieuws, en vooral voor de duiding en opiniëring ervan. Maar zaterdag werd een van onze medewerkers weer even geconfronteerd met wat er echt toe doet in het leven.

Lees meer

Economie


Where is the money?

N-VA noch PS maken echte keuzes

Tijdens en na het debat tussen voorzitters Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) ontstond er enige commotie rond de bewering van de PS-voorzitter dat de regering Di Rupo 22 miljard euro zou hebben bespaard. De N-VA-voorzitter vroeg 'show me the money' waarop een lijstje volgde van enkele gestegen uitgavenposten. Minister Alexander De Croo (Open Vld) herhaalde dit zondag in het eenuurjournaal op VTM.

Lees meer

Standpunt


Go short on Belgium

Royal Bank of Scotland schetst gitzwart heden

Minstens 541 dagen chaos en uitgelachen worden door de héle wereld: dat staat de Vlaming te wachten als hij op 25 mei stemt voor N-VA. Maar waarom blijft het dan relatief stil over een onheilspellend rapport van de Royal Bank of Scotland?

Lees meer