Nieuws

Overzicht

Hoofdartikel


Johan Sanctorum: 'Filip Dewinter countert republikeinse verhaal Vlaams Belang met groteske grofbekkerij'

teaser-image

Eén keer wil Johan Sanctorum terugkomen op zijn doortocht bij het Vlaams Belang. Eén interview, aan Doorbraak en daarna niets meer. Over de macht van Filip Dewinter en de machteloosheid van de partij. 

Lees meer

Zuidervrienden


Marionetten

Er zijn grote verschillen tussen het politieke noorden en zuiden van dit land. Onder meer qua stijl. En woordgebruik. Hoewel premier noemde Di Rupo zijn coalitiepartner MR nog 'marionetten'. Tja ...

Lees meer

Vrije tribune


Bert, Bart en België

Pardon? Bert Anciaux en Bart de Wever over één kam scheren? En dan nog een tricolore kam? Hoe bestaat het?! En toch. Er bestaat tussen beiden een fundamentele parallel, ondanks – of neen: precies vanwege – een al even fundamenteel verschil.

Lees meer

Boven de Moerdijk


Hoera! Hoera! Hoera!

16 September is het weer zover: Prinsjesdag in Nederland. Op Prinsjesdag draagt koning Willem-Alexander de door de regering geschreven troonrede voor en dient de minister van Financiën de miljoenennota in bij de Tweede Kamer. Het is de officiële opening van het parlementaire jaar en gaat met veel protocol gepaard.

Lees meer

Actualiteit


Wat we kunnen leren van Ian Paisley (1926-2014)

Van de doden niets dan goeds. Zo ook bij de dood van de Noord-Ierse polticus Ian Paisley, die op 12 september overleed op 88-jarige leeftijd. Hij wordt door vriend en vijand geprezen, al klinkt hier en daar toch een kritische noot. 's Mans levensloop en carrière zijn dan ook niet onbesproken.

Lees meer

Europa


De portefeuille van Marianne Thyssen

Marianne Thyssen is het slachtoffer geworden van een Tjevenstreek: de haar toegekende Europese portefeuille is niet zo dik als verwacht.

Lees meer

Geschiedenis


300 jaar 'afhankelijkheid' van CatalonIë

'Voor Catalonië was Spanje een bond van vrije staten, voor de Castilianen een ander woord voor Castilië.' Victus, de val van Barcelona legt uit hoe een nederlaag een nationale feestdag kon worden in Catalonië.

Lees meer

Mijmering


Gij zult (het liefst) niet doden

Wat is dat toch met onze kromme rechtsstaat?

Lees meer

Multicultuur & samenleven


Friedrich Engels zou zich in zijn graf omdraaien.

Geboortestad ‘bolwerk van de salafisten’

Religieuze fanatici die als 'sharia police' door de straten van een Duitse stad patrouilleren: de goegemeente is opgeschrikt. Net dat willen de fundamentalisten.

Lees meer

Mijmering


Grote fractie, grote mond?

N-VA houdt fractiedagen

De N-VA houdt dezer dagen een grote fractiebijeenkomst, met een serieuze inzet: krijgt het parlement een massafractie van zwijgers of van sprankelende sprekers? 

Lees meer

Buitenland


Oekraïne internationaal gewapend conflict

Amnesty International pakte afgelopen weekend uit met een artikel op hun website waarop de mensenrechtenorganisatie duidelijk stelling nemen in het conflict in Oekraïne. De bewijslast tegen Rusland groeit en er zijn meer en meer aanwijzingen van oorlogsmisdaden.

Lees meer

Mijmering


N-VA: wordt cliché waarheid?

N-VA elftal erger dan de karikatuur

Wat als de realiteit gevaarlijk dicht komt bij de karikatuur die van je gemaakt wordt? Als alle geruchten kloppen dreigt het bij de N-VA zo te lopen. Karin Dedecker vreest een nachtmerrie. 

Lees meer

Multicultuur & samenleven


Piet is niet zwart en geen knecht

Sintliedjes voor de 21ste eeuw

Vergeet de Sint-liedjes zoals u ze altijd gekend hebt, en leer de nieuwe versie of u zal u moeten verantwoorden voor uw racisme.

Lees meer

Vraaggesprek


We zijn geen filiaal van de PS

Een gesprek over het 'andere Vlaanderen' van de sp.a

Toen Doorbraak de socialist Bart Van Malderen (°1973) contacteerde voor een gesprek, was dat naar aanleiding van zijn uitspraak op 30 juni 2014 toen hij verklaarde dat hij als gemeenschapssenator de stem van het 'andere Vlaanderen' wilde laten horen.

Lees meer

Vlaamse Beweging


Van Roosbroecks magere biografie

DeVlag-kopstuk en historisch publicst Rob Van Roosbroeck heeft eindelijk een biografie. Helaas vol missers en manco's.

Lees meer

Economie


Yes = Si?

Vives stelt wiskundig onafhankelijkheidsmodel op

Kan je de kans op onafhankelijkheid van een regio berekenen? Kan je de stabiliteit van de grenzen afwegen tegenover mogelijke winst voor de inwoners bij afsplitsing? Vives onderneemt een poging om een wiskundig model van natievorming op te stellen.

Lees meer

Buitenland


Vlaamse Beweging viert Catalaanse feestdag

VVB op 'Diada'

Vandaag 11 september is het de nationale feestdag van Catalonië, exact 300 jaar geleden verloor het zijn onafhankelijkheid.

Lees meer

Actualiteit


Kerkelijke kracht van verandering

Sinds de brief van de Antwerpse bisschop Johan Bonny weet half Vlaanderen dat er in oktober een synode is in Rome over het gezin. De vraag is of de verwachtingen niet te hoog gespannen zijn.

Lees meer

Geschiedenis


Vlaanderen in Nederland

Hoe Vlaams is Zeeuws-Vlaanderen?

Is Zeeuws-Vlaanderen Noord- of Zuid-Nederlands? Het maakte ooit deel uit van Staats-Vlaanderen, maar na 1830 behoorde het definitief tot Rijks-Nederland. Een historisch overzicht.

Lees meer

Media


De Langste Dag van De Wever

een staaltje ontluisterende televisie

'Hij heeft het zélf nog niet gezien!?', Paul Jambers klinkt oprecht verbaasd, minuten voor de avant-première van zijn reportage De langste dag van Bart De Wever.

Lees meer

Buitenland


EU expats stemmen ‘Yes’ in Schots referendum

'The Mail on Sunday' onthulde gisteren (07/09/2014) dat EU burgers in Schotland het niet hebben voor het eurosceptische Verenigd Koninkrijk en daarom de Schotse onafhankelijkheid lijken te steunen.

Lees meer