Nieuws

Overzicht

Hoofdartikel


Belgicisten willen de syndicale splitsing niet zien

Als de realiteit niet mee zit

teaser-image

De wilde stakingen illustreren nog maar eens de breuk door dit tweesporenland. Het doet pijn aan de ogen van elke België-minnaar.

Lees meer

Vrije tribune


Amnesty International sluit haar ogen niet

een weerwoord

'Het volstaat om de eenvoudige zoekopdracht met de termen 'Kobani', 'ISIS', 'Syria' op onze internationale website in te typen om onze acties en ons onderzoek te vinden', reageert Karen Moeskops op het opiniestuk van Monique Smits.

Lees meer

Vrije tribune


Akelig stil bij Amnesty International

Gisteren Halabja, vandaag Shingal, Kobane …

Monique Smits klaagt de afzijdigheid van Amnesty International bij moeilijke kwesties aan. 'AI sluit de ogen voor de vreselijkste schendingen van mensenrechten'.

Lees meer

Portret


Olivier Chastel: verzoener wordt MR-voorzitter

Liberaal stemmenkampioen en liefhebber van Vlaamse bouviers wordt nieuwe MR-voorzitter.

Lees meer

Buitenland


Bezit ISIS Belgische chemische wapens?

Afgelopen week werden we getrakteerd op een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek van de New York Times. Deze keer leverde een groep journalisten een breed gedocumenteerd verslag over de vondst van chemische wapens in Irak. Zoals gebruikelijk duikt onze nationale trots FN Herstal weer op.

Lees meer

Standpunt


Buitenlandse Handel nog Vlaams?

N-VA regeert tegen eigen programma

Oud-ambassadeur Theo Lansloot stelt met verbazing vast dat het federale niveau terug Buitenlandse Handel organiseert. Coalitiepartner N-VA en de Vlaamse minister-president zouden daar nochtans anders moeten over denken.

Lees meer

Mijmering


Rondas' dagboek

Afgelopen week was Jean-Pierre Rondas dagelijks te gast voor het 'Middagjournaal' van het Radio 1-programma Nieuwe Feiten. U kunt zijn dagboek hier herlezen.

Lees meer

Vrije tribune


Ongeziene hypocrisie van de PVDA (2)

Hoewel de partij het tegendeel beweert, drukte PVDA+ recent nog haar sympathie uit voor de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij, die ze veel succes wenste ...

Lees meer


Vorstelijk vermogen

koninklijk vermogen wordt zwaar onderschat

'Het paleis liegt', poogt auteur en royaltykenner Thierry Debels te bewijzen in zijn nieuwste boek Vorstelijk vermogen. Het paleis zou allerlei financiële rekeningen niet bekend maken. Debels onthult het verborgene.

Lees meer

Vraaggesprek


'Armoede is als een octopus'

Met Daens mensen doen nadenken

Naar aanleiding van de Werelddag van Verzet tegen Armoede stelt het Priester Daensfonds vanavond zijn eigenzinnige kijk op maatschappij en armoede voor. De visietekst bevat een waaier aan thema's met enkele concrete en gevoelige voorstellen.

Lees meer

Communautair


Rondas: Het gestamp der laarzen

Middagjournaal in Nieuwe Feiten

Jean-Pierre Rondas kijkt in het (gesproken) middagjournaal tijdens het Radio1-programma Nieuwe Feiten terug op het debat in de Kamer over de regeerverklaring. 

Lees meer

Communautair


Toch communautaire verwezenlijkingen?

Buitenlandse zaken en Michel I

Een korte analyse van het hoofdstuk buitenlandse betrekkingen in het regeerakkoord toont aan dat er wat communautaire knopen in doorgehakt worden. Veel zal evenwel afhangen van de loyauteit van Didier Reynders, een man die men nog het best omschrijft als een ongeleid tricolor projectiel.

Lees meer

Buitenland


Schotland inspireert Beieren

Het referendum in Schotland moedigt ook autonomisten in andere delen van Europa aan. In Beieren bijvoorbeeld. Kreten voor meer autonomie en zelfs onafhankelijkheid zijn niet meer uit de lucht.

Lees meer

Vrije tribune


Alternatief voor Franckens laffe excuses

Volgens Sam van Rooy tonen de gelekte uitspraken aan dat Franckens intuïtie goed zit, maar dat de N-VA zich al lang aan het politiek correcte systeem heeft verkocht. Hij formuleert een alternatief voor de volgens hem laffe excuses van kersvers N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Zet u schrap voor deze longread.

Lees meer

Binnenland


Voluit tegen de N-VA

It’s a long way to Tipperary

Met 93% procent van de stemmen is Tom Van Grieken verkozen tot de jongste partijvoorzitter van het Vlaams Belang. Maar dat was niet het nieuws op het Vlaams Belangcongres.

Lees meer

Standpunt


Zet Vlaanderen een stap vooruit?

Misschien moet het anders: een pleidooi voor een doorbraak. De partijpolitiek loopt aan tegen haar beperkingen door de vergrendeling. Het middenveld is nu aan zet.

Lees meer

Buitenland


Rusland en Servië, 'brothers in arms'

Maandag is het precies 70 jaar geleden dat Belgrado, de hoofdstad van Servië, bevrijd werd door het Rode Leger. De Russische president Vladimir Poetin verscheen er al vier dagen op voorhand om die verjaardag te vieren.

Lees meer

Communautair


Vlaanderen heeft hoerenchance (maar geen garanties)

Het communautaire is niet dood

België kan niet gerehabiliteerd worden door de regering-Michel, zelfs niet wanneer de nieuwe federale ploeg uitstekende resultaten boekt.

Lees meer

Vrije tribune


Wat betreft de PVDA, Theo Francken, Staf De Clercq en Noord-Korea

In een reactie op de Vrije tribune gisteren van Pieter-Jan Van Bosstraeten neemt Bert De Belder afstand van het regime in Noord-Korea en vraagt de N-VA hetzelfde te doen van de collaboratie. 

Lees meer

Sprekershoek


Leeglopend middenveld

De manier hoe 'lastige luis' Peter De Roover zich schikt in zijn nieuwe rol van partijsoldaat, is misschien een veeg teken...

Lees meer

Vrije tribune


Kan N-VA ‘de kracht van verandering’ ombuigen tot ‘de kracht van verankering’?

Wil de N-VA-top de komende vijf jaar doorspartelen, dan zal het zijn basismilitanten niet mogen vergeten, stelt professor Philip Roosen.

Lees meer