Nieuws

Overzicht

Hoofdartikel


Kris Peeters is niet sportief

CD&V stuurt openlijk aan op regering zonder N-VA

teaser-image

In het schaakspel rond 25 mei heeft CD&V de democratische argumenten opgegeven. Voortaan wordt N-VA bestreden met 19de-eeuwse gezagsargumenten.

Lees meer

Onderwijs


De Vlaming wil geen onderwijshervorming

… maar moet ze misschien toch slikken

Woensdag 23 april 2014 wordt er een groot onderwijsdebat gevoerd tussen de Vlaamse partijvoorzitters in Brussel. Doorbraak geeft u alvast een inkijk in de partijstandpunten.

Lees meer

Opinie


Oproep aan ACW: maak van België geen schurkenstaat

Hendrik Vuye roept het ACW op om het rechtsgeding tegen Peter Dedecker te stoppen. De vrijheid van meningsuiting en het vrije politieke debat komen hier in het gedrang. Kritiek op het ACW is in een normale democratie geoorloofd. Wie dit niet inziet is zelf geen democraat, stelt Vuye.

Lees meer

Portret


Max Weber, de radicale denker

Max Weber zag precies 150 jaar geleden het levenslicht. Doorbraak herinnert graag aan een van de invloedrijkste sociologen die het Westen heeft gekend.

Lees meer

Standpunt


Wie wordt Vlaamse numero uno?

Strijd om MP te worden

Een paasweekend met discussie over wie MP wordt in Vlaanderen... Maakt Kris Peeters eigenlijk nog kans? Ja, maar wil hij die kans wel? 

Lees meer

Zuidervrienden


Elections 2014

De kleintjes tellen

Terwijl de komende federale verkiezingen door de twee grootste partijen van het land afgeschilderd worden als een titanenstrijd tussen hen beide, is het politieke landschap uiteraard veel diverser dan dat. Gelukkig maar. Zo zijn er ook in Wallonië, naast de grotere partijen, nog andere klokken die luiden.

Lees meer

Vlaamse-Beweging


Republiek is een werkwoord

Het pas verschenen Van Loopgraven naar Republiek van Gerolf Annemans, is geen boek met frivole verkiezingspraat. Annemans maakt de balans op van het Vlaams Blok/Belang en blikt vooruit naar de toekomst.

Lees meer

Economie


De tentakels van het ACW knippen

Jef Vuchelen velt zijn oordeel over Peter Dedeckers boek Een zuil van zelfbediening, en de nood aan transparantie bij het ACW en aan ACW gelieerde politici.

Lees meer

Boven de Moerdijk


Eerste Koningsdag in Nederland

Onze correspondent uit Nederland blikt vooruit naar de eerste Koningsdag van onze noorderburen.

Lees meer

Zuidervrienden


Le retour de l'état PS

Naarmate 25 mei nadert neemt de zenuwachtigheid in de partijhoofdkwartieren toe. In 'het zuiden des lands' welhaast nog sterker dan ten noorden van de taalgrens. Met als gevolg dat de media ons haast dagelijks vergasten op de meest bloederige beeldspraak, radeloze redeneringen en bizarre bochten.

Lees meer

Buitenland


De maskers zijn gevallen

Krim drijft Rusland en EU uit elkaar

De crisis in Oekraïne spruit voort uit de moeizame omgang van dat land met zijn minderheden. Voor Rusland het gedroomde excuus om de Krim in te lijven.

Lees meer

Even snel


De vloek van de vikingen

Hedendaagse regeringsleiders zeggen vaak 'sorry' voor acties uit een ver verleden van hun land. Zweden, Noren en Denen horen we nooit over 'hun' vikingen.

Lees meer

Europa


In het EVA-rijk gaat de zon nooit onder

Na een interview met Nelly Maes

Gisteren en eergisteren kon u een uitgebreid interview lezen met Nelly Maes, oud-voorzitter van de Europese Vrije Alliantie. Het verzamelbekken van links-progressieve regionalistische en autonomistische partijen uit het Oude Continent, en de N-VA. Welke partijen doen straks een gooi naar een zitje in het Europees Parlement? Een overzicht.

Lees meer

Vraaggesprek


'Schotland moet met Londen onderhandelen, niet met Brussel'

Interview met Nelly Maes

Heeft een kleine fractie impact in het Europees Parlement, en een onafhankelijk parlementslid? Moet de EU met één stem spreken in de zaak-Oekraïne, hoort Berlusconi tot de EVP en kan Schotland straks lid worden van de EU? Nelly Maes laat haar licht schijnen over de EU en de Europese verkiezingen.

Lees meer

Europa


Le Monde Diplomatique maalt BHL heel fijn

Marc Vanfraechem las een genuanceerd artikel over de situatie in de Krim en Oekraïne, in Le Monde Diplomatique. Kom daar in onze pers maar eens om.

Lees meer

Media


The Passion / De Passie

In Nederland is 'The Passion' een topevenement. Georganiseerd door de EO en RKK, twee Christelijke omroepen. In Vlaanderen verliep de eerste editie goed, maar de grote mediahuizen wachten af, of zijn ze bang van zoveel christelijkheid?

Lees meer

Mijmering


Wat Werenfried wist

De Nieuwe Koude Oorlog meldt zich aan. Vlaanderen telde een perfecte waarnemer van de Oude Koude Oorlog. Wie luisterde en keek na het einde van het IJzeren Gordijn weet dat Werenfried van Straaten gelijk had.

Lees meer

Binnenland


Iedereen content

Nu ook op de openbare omroep (in weerwil van zijn officiële opdracht) steeds minder beschaafd Nederlands te horen valt, verbaast het natuurlijk niet dat leidende politici in populistische ijver naar 'Vlaamse' tussentaal grijpen. Zo verklappen ze ons met welk stemmenpercentage ze op 25 mei 'content' zullen zijn.

Lees meer

Cultuur


Ontroerende ontmoetingen

Henk Jurgens bezocht de fototentoonstelling van een wereldreisgenote ...

Lees meer

Even snel


Gemeenten fuseren, brouwerijen niet

De Morgen kopte gisteren dat de gewone Vlaming liever géén fusies heeft. Lees: de wat oudere Vlaming. In 1976 gingen sommige fusies niet door omwille van brouwerijbelangen, zo leert de overlevering.

Lees meer

Europa


EU-exit toch niet zo gek

Zeker in Vlaanderen worden de voorstanders van een uittrede uit de EU weggelachen. Maar meer en meer blijkt dat dit idee toch zo gek nog niet is. Nu weer in Groot-Brittannië.

Lees meer